Školní události -
Minivařečka 14. a 21. 5.
21.5.2014
Od září se každý čtvrtek odpoledne scházejí ve školní kuchyňce
malí kuchaři z 2. – 5. ročníku, aby si něco dobrého uvařili, něco se
naučili a na něčem si pochutnali. A protože jsou moc šikovní, rozhodli se uvařit
si celý oběd sami.
Vybírali ze tří polévek a tří hlavních chodů. Pizza byla
jejich velikým přáním, takže nebylo žádným překvapením, že ve výběru zvítězila.
Polévku vařili česnekovou s bramborem. Než ji uvařili a snědli
(všichni měli prázdné talíře, byla výborná), nakynulo krásně těsto na
pizzu.
Každý si připravoval svou pizzu, podle svých chutí. Základem
byla šunka, sýr a kečup. Dále děti přidávaly rajčata, papriky, jarní
cibulku, pórek, oregano a bazalku. Pizza chutnala skvěle. Prý víc, než
v opravdové pizzerii.
Recept na těsto na pizzu (5 kusů):
200 ml vlažné vody + 1 lžička cukru – ¾ kostky kvasnic. Nechat vzejít kvásek.
Přidat 4 lžíce oleje, 450 g hladké mouky, špetku soli. Vypracovat těsto. Nechat
kynout 45 minut.
14.5.2015
Přišlo teplé jarní počasí. Co takhle připravit si něco pro
osvěžení?
Ovocný salát (banány, jablka, hrozny) s bílým jogurtem.
Bylo to rychlé, dobře to chutnalo a navíc to bylo i zdravé!
Vlasta Plchová
|