|
Školní události -
Dáte si jablečný závin nebo Apfelstrudel?
V pondělí bylo ve školní cvičné kuchyňce rušno.
Žáci třídy 6.A v rámci hodiny českého jazyka
připravovali jablečný závin. Ptáte se, co má společného čeština se štrúdlem? Tak
na vysvětlenou – v hodinách slohového vyučování se šesťáci seznámili s pravidly
PRACOVNÍHO POSTUPU, společně tvořili recepty právě na jablkový závin. Tak proč
nevyzkoušet recept v praxi a moučník si neupéct? A že se snažili…Někteří sice
měli trochu problém s oloupáním jablek, jiní s rozklepnutím vajíčka a těsto
rozvalovali většinou všichni poprvé. Ale povedlo se. Všem chutnalo.
Vůně skořice a dušených jablíček se však linula školou téhož
dne ještě jednou. To žáci 9.A a 9.B v rámci hodiny německého jazyka připravovali
Apfelstrudel. A co že má společného němčina se štrúdlem? Deváťáci právě
probírali v hodinách němčiny jídlo – ESSEN. Seznamovali se s názvy
jednotlivých potravin, ovoce a zeleniny, s pokrmy, „jako“ nakupovali a vařili.
Proč pekli zrovna štrúdl? Inu - Apfelstrudel je typický rakouský moučník.
Deváťáci si museli přeložit recept z rakouské kuchařky, sestavit seznam
ingrediencí (samozřejmě v němčině), no a pak si závin upekli. Bylo poznat, že
v kuchyňce se pohybovali samí „zdatní kuchaři“, práce jim šla od
ruky. A Strudel – štrúdl? Ten chutnal výtečně!
Mgr. Vlasta Plchová
|