|
Školní události -
Vánoční cukroví
v podání Šikovných ručiček.
Znovu jsme se vydali do kuchyňky tentokrát upéct cukroví. Měli
jsme 4 těsta a než se nám roztopily trouby, naváleli jsme nugátové kuličky
z dvojité dávky. Pak už jsme se pustili do rozvalování válečkem a vykrajování.
Měli jsme máslové, kokosové a linecké těsto. Ani jsem nestačila rozdávat kousky
těsta, děvčatům šla práce rychle od ruky a nosily si vykrájené kousky na plechy.
Každé těsto na 2 plechy. Pekly jsme ve všech 4 troubách, jen jsme hlídala
plechy. Mezitím dívky pouklízely a umyly nádobí. Společně jsme ochutnali a
rozdělili do krabiček domů. Maminky - můžete závidět. Za hodinu a půl upečeno a
uklizeno. Jsem na svoje děvčata Šikulky pyšná.
Mgr. Dana Rybářová
Nabízím naše recepty:
Nugátové kuličky
SUPER!!!!
250 g ztuženého tuku (100% např. Iva, Lukana), 200 g moučkového cukru, 1 slazené
mléko – plechovka Salko, 80 g kakaa (může být i méně), 1 lžíce Solamylu, 2 lžíce
rumu, vanilkový cukr.
Tuk necháme rozpustit v nerezové míse nad parou (hrnec s vodou, na něm položená
mísa). Přidáme vše ostatní, mícháme, až se vše spojí, jen chvíli. Do druhého dne
necháme ztuhnout.
Druhý den vykrajujeme malou lžičkou kuličky a obalujeme je v kokosu.
Linecké pečivo
210 g hladké mouky, 140 g másla (Hery), 70 g cukru, 2 žloutky, citronová kůra.
(popřípadě jiné tvary a druhy – přidáme kakao, ořechy, kávu, pomeranč. kůru)
Vykrajovátky vykrájíme různé tvary a pečeme pozvolna.
Máslové stříkané – sirky
28 dkg másla, 7 dkg cukru, 2 žloutky, 30 dkg hladké mouky, vanilkový cukr.
Smícháme na vále těsto, patle se na ruce. Stříkáme zdobičkou dlouhé tvary –
sirky asi 5 cm – na plech. Druhý den slepujeme marmeládou a pak namočíme jeden
konec do čokolády. Vznikne sirka- výborná, rozpouští se na jazyku.
Kokosové sušenky
250 g hladké mouky, 125 g mletého – jemného kokosu, 125 g cukru, 1 prášek
do pečiva, 100 g másla, 2 vejce, 2 – 3 lžíce mléka
Na vál dáme mouku s práškem, přidáme vše ostatní. Zaděláme tužší těsto, tence
vyválíme (nafoukne se). Povrch můžeme potřít bílkem. (nemusí). Upečeme
dozlatova.
|