|
Pokusy v kuchyni - 20. 2. 2015
Na schůzce KND jsme opět zařadili pokusy v kuchyni. To, co si
kluci můžou zkusit sami, to je evidentně baví nejvíc.
Využili jsme volně dostupné "chemikálie", jako je ocet, jedlá
soda, pepř, sůl a potravinářské barvivo. K pokusům jsme potřebovali jednorázové
rukavice, gumičky, balónky, špejle, svíčky, sirky, špejle, skleničky, talířky a
mikrovlnou troubu.
Vyzkoušeli jsme tyto pokusy:
-
Do jednorázové rukavice jsme nasypali půl lžičky sody a
rukavici jsme gumičkou upevnili na skleničku s octem. Z rukavice jsme
vysypali sodu do octa a sledovali jsme "nafukování" rukavice oxidem
uhličitým, který se při reakci uvolňuje.
-
Do balónku jsme dali trochu vody a zadělali ho gumičkou.
Balónek jsme dali do mikrovlnky a pustili jsme ji. Voda v balónku začala
vřít a vodní pára nafoukla balónek, který po otevření mikrovlnky při
ochlazení opět splasknul.
-
Na talířku jsme smíchali pepř a sůl. S využitím statické
elektřiny balónku, který jsme třeli o vlasy, se nám podařilo oddělit lehčí
pepř od soli.
-
Do balónku jsme napustili trochu vody, dofoukli ho
vzduchem, podrželi jsme balónek nad hořící svíčkou... a neprasknul, protože
teplo plamene odebírala voda v balónku.
-
Zkusili jsme oblíbené propíchnutí balónku špejlí.
-
Pomocí smršťování ochlazujícího se vzduchu se nám podařilo
"nacucnout" obarvenou vodu do obrácené sklenice, pod kterou jsme zapálili
svíčku.
Ve zbývajícím čase se kluci rádi sami vrátili k některým
pokusům a experimentovali do vyčerpání zásob materiálu.
|