Tepelná roztažnost plynů (14. 2. 2014)
Na jedné ze schůzek KND jsme zkoumali tepelnou roztažnost
plynů a k provedení několika pokusů jsme využili vybavení cvičné kuchyně.
Úkolem dětí bylo podle receptů připravit dvě různá těsta -
kynuté těsto na rohlíky a těsto s práškem do pečiva na muffiny.
Základem pro kynuté těsto je mouka, mléko, cukr, kvasnice a
sůl. Živé kvasinky v kvasnicích se v teplém mléce s cukrem množí, štěpí cukr a
uvolňuje se plyn - oxid uhličitý, který pozorujeme ve formě bublinek. Když se
takto připravený kvásek smíchá s moukou a těsto se nechá dále kynout na teplém
místě, tak právě bublinky oxidu uhličitého způsobují, že těsto zvětšuje objem -
kyne. Z vykynutého těsta děti vytvarovaly rohlíky a ty jsme dali upéct do
trouby. Zde vlivem teploty došlo k tepelné roztažnosti plynu uzavřeného v
bublinkách v těstě, což jsme pozorovali tak, že rohlíky docela nápadně zvětšily
svůj objem.
Princip vzniku bublinek plynu v těstě při použití prášku do
pečiva je odlišný od principu kynutí. Prášek do pečiva obsahuje zásaditou složku
- jedlou sodu (hydrogenuhličitan sodný), kyselou sůl a jako plnidlo např. škrob.
K chemické reakci mezi zásaditou a kyselou složkou prášku do pečiva dochází až
po zahřátí v troubě. Děti připravily těsto na muffiny, naplnily papírové košíčky
a přes dvířka trouby sledovaly velice rychlé zvětšování objemu těsta způsobené
tvorbou bublinek plynu a jeho následným rozpínáním vlivem teploty.
Hustota kapalin (4. dubna 2014)
Vezměme dvě kapaliny - vodu a olej. Která z nich má vyšší
hustotu? A jak bychom to mohli dokázat?
Připravili jsme do sklenic tyto kapaliny - vodu, olej, sirup,
líh, tekuté mýdlo a ořechovku. Vodu jsme raději přibarvili potravinářským
barvivem, abychom si ji nepletli s lihem, který je také čirý.
Prvním úkolem bylo rozhodnout, zda se dá hustota kapalin
poznat třeba tím, jak se nám zdají na omak. Každý si mohl do skleniček sáhnout a
vyzkoušet vlastnosti kapalin na vlastní kůži. Asi nejzajímavější na omak byl
líh, který jakoby chladil, protože se rychle odpařoval a odebíral z ruky teplo.
Ale zjistili jsme, že seřadit kapaliny podle zvyšující se hustoty tímto testem
opravdu nedokážeme.
Druhý úkol už měl jasné výsledky. Každý dostal několik
plastových zkumavek. Do každé kapaliny jsme dali buď kapátko, pipetu, nebo
stříkačku, aby bylo možné vzorek kapaliny přenést do zkumavek. Jako první jsme
si udělali jasno, jak je na tom s hustotou voda a olej. Výsledek byl jasný, olej
"plaval" na hladině vody, tedy olej má nižší hustotu než voda.
Další pokusy už dělaly děti samy - dávaly do zkumavek různé
kapaliny a sledovaly, jak se "řadí" nad sebe. Na závěr se nám podařilo seřadit
kapaliny do tohoto pořadí:
sirup (nejvyšší hustota), ořechovka, tekuté mýdlo, voda, olej, líh (nejnižší
hustota).
Jako závěrečná perlička se nám podařil i pokus, kdy máme dvě
stejné skleničky - jednu je po okraj naplněnou vodou a druhou po okraj naplněnou
olejem. Na skleničku s vodou položíme papír, otočíme ji vzhůru nohama a hrdlem
přiložíme natěsno ke skleničce s olejem. Když papír opatrně povytáhneme, začne
olej (díky nižší hustotě než má voda) stoupat nahoru a postupně si voda a olej
"vymění skleničky".
Elektrické obvody I. (25. dubna 2014)
Cílem této schůzky bylo seznámení se se základními pojmy jako
je baterie, zdroj, vodič, žárovka, dioda, spínač a elektrický obvod. Využili
jsme stavebnice Voltík a Bofin k sestavení nejjednodušších obvodů. Největší
úspěch ovšem měl elektrický obvod sestavený úplně bez těchto stavebnic. Stačila
baterie, dva vodiče a žárovička. Když si děti navzájem pomohly, tak dokázaly
udržet vodiče tak, aby žárovka svítila (a hřála).
Pro velký úspěch na tuto schůzku příště navážeme.
|