
KND - Pokusy s vejcem
Klub nadaných dětí pro žáky 5.-7. třídy se sešel poprvé ve
školním roce v pátek 27.9. Využili jsme školní cvičnou kuchyň a důkladně jsme
zkoumali vlastnosti obyčejného slepičí vejce.
Víte, že když ponoříte vejce na 24 hodin do octa, tak úplně
zmizí skořápka? Na povrchu zůstane jen blána a vejce bude krásně pružné.Když
toto pružné vejce bez skořápky ponoříte do vody, tak už po hodině bude vidět, že
se zvětšilo. Vysvětlení je jednoduché, blána se chová jako membrána a díky
osmóze prostupuje voda dovnitř, protože uvnitř vejce je roztok s vyšší
koncentrací.
A znáte trik, jak postavit vejce na špičku? Jak rozeznat
syrové vejce od vařeného když jsou obě v celku a na pohled jsou úplně stejná?
Jak přimět vejce, aby se ve vodě vznášelo, ale aby přitom neplavalo na hladině?
A jak dostat vařené vejce do sklenice pomocí podtlaku?
Hlavním cílem této klubové schůzky bylo, aby si děti všechny
pokusy vyzkoušely samy, což s nadšením splnily a i takové obyčejné "rozpitvání"
vejce v misce bylo pro ně velmi zajímavé.
Jeden pokus si můžete snadno zkusit i doma a pro někoho může
být výsledek hodně překvapivý. Potřebujete mikrotenový sáček a syrové vejce.
Vezměte do dlaně vejce (pozor, nesmíte mít na prstech prstýnky). Zkontrolujte,
že je skořápka neporušená a pro jistotu ještě ruku s vejcem strčte do
mikrotenového sáčku (to kdybyste náhodou prasklinu ve skořápce přehlédli). A teď
co největší silou sevřete vejce v dlani. Co myslíte? Rozmáčknete vejce snadno...
nebo snad nerozmáčknete...a proč to tak vlastně je...?

|