V rámci akce 5x denně ovoce a zelenina jsme si v pracovních činnostech připravili ovocné saláty. Žáci si nejprve vybrali recept, který je zaujal a poté si rozdělili suroviny, které si na příští hodinu donesou. Velký dík patří také rodičům, kteří při přípravě surovin pomáhali. V den D stačilo už pouze suroviny smíchat, saláty ohodnotit a pustit se do toho. Chutnaly opravdu skvěle.
Pokud byste si chtěli nějaký také připravit vyzkoušejte třeba tyto, které nám chutnaly nejvíce:
Ovocný salát
Ingredience: 3 plátky ananasu, 2 banány, 2 větší jablka, 1 hrozno vína, ½ šálku majonézy, ½ šálku kondenzovaného mléka, 1 hrst Nestlé Corn flakes
Příprava:
Ananas, banány a jablka pokrájíme na plátky nebo kostičky, přidáme bobulky vína. Majonézu promícháme s kondenzovaným mlékem a lehce smísíme s ovocem. Navrch posypeme Corn flakes Nestlé.
Ovocný salát se skořicí
Ingredience: 2 banány, pomeranč, jablko, hroznové víno, kiwi, citrónová šťáva, cukr nebo med, mletá skořice
Příprava:
Banány nakrájíme na tenká kolečka, jablka a kiwi na kostičky a kuličky vína a dílky pomeranče rozkrájíme na kousky. Vše promícháme, zakapeme citrónovou šťávou a posypeme skořicí, podle chuti můžeme i přisladit.
Italský ovocný salát:
Ingredience: sůl, ananas 100g, banán 2ks, pomeranč 1ks, jablko 2 ks, ořechy 3-4ks, sladká smetana 1 šálek, podle chuti citron a cukr
Příprava:
Ananas, oloupané banány, oloupaný pomeranč a oloupaná jablka zbavená jádřinců pokrájíme na kostky. Oloupané ořechy rozlámeme na čtvrtky.
Do sladké smetany přidáme špetku soli, špetku cukru, vymačkanou citrónovou šťávu a nalijeme na promíchané ovoce. Ovocný salát se smetanovou zálivkou podáváme vychlazený.
Michaela Smejkalová